EXTREEM HAARUITVAL

 

Er bestaat nogal wat onwetendheid over de bestrijding van haaruitval tijdens de rui bij kortharige vachten of vachten met weinig onderwol. Vaak wordt gedacht dat de vacht extra veel en stevig geborsteld moet worden om zo de losse haren te verwijderen. Dit is goedbedoeld, maar bereikt helaas het tegenovergestelde effect.

 

Beschadigde vachten:

Wanneer een kortharige vacht of een vacht met weinig onderwol (of veel onderwol die er is uitgeborsteld) in het verleden voor een langere periode achtereen flink is geragd, geharkt, geborsteld of gefurminatord kan dat leiden tot een vrijwel onomkeerbaar ruiproces.

 

Door te hard of teveel borstelen worden de oude haren niet meer van de nog groeiende haren geselecteerd. Door de nog groeiende haren uit te duwen/trekken forceer je het loslaten van het haar. Hierdoor ontstaat littekenweefsel waardoor de nieuwe haar stugger en wankeler in het haarzakje staat. Als vervolgens de nieuwe haren ook weer worden uitgeborsteld blijft dit proces zich herhalen. Uiteindelijk hoef je de vacht maar aan te raken en de haren laten los.

 

Hoe behandel je een reeds beschadigde vacht:

Stop met borstelen, kammen, harken of met rubber handschoenen door de vacht te wrijven.

Laat de vacht tot rust komen.

Dagelijks met een vochtige microvezeldoek de reeds losgelaten haren van de vacht verwijderen kan geen kwaad.

 

De natuurlijke ruiperiode is twee maal per jaar, in het voor- en najaar. Dan is de haaruitval het meest heftig. Geef de hond in die periode een keer per week of twee weken een wasbeurt met een milde shampoo. Gebruik lauw water. Masseer de shampoo heel zachtjes in. Laat de shampoo minimaal een kwartier intrekken. Eventueel onder een warme doek. Spoel de shampoo uit met lauw tot koud water.

 

Dep de vacht voorzichtig droog, ga niet raggen of hard wrijven. Een microvezeldoek neemt meer vocht op dan een gewone handdoek. Laat de hond vervolgens een tijdje in een handdoek of badjas lopen. Op die manier trekt de meeste vocht in het textiel of verdampt door de lichaamswarmte.

 

Het resterend vocht kan in de zomer opdrogen op natuurlijke wijze. Het kan ook worden geföhnd, zet deze echter niet te heet.

 

In de trimsalon zijn uiteraard alle voorzieningen en producten aanwezig om de hond een goede professionele wasbeurt te geven.

 

Herstel van een beschadigde vacht:

Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging. Het is sowieso een langdurig proces dat soms onomkeerbaar is. Belangrijkste is dat de vacht niet geforceerd wordt.

 

Een goede gezonde vacht begint bij de bron, het haarzakje. Daar wordt de nieuwe haar ontwikkeld, en die bestaat voor 90% uit eiwit. Uit de dagelijks opgenomen eiwitten is meer dan 30% bestemd voor huid en haar. Zorg er dus voor dat uw hond (of kat) voldoende eiwitten van goede, makkelijk opneembare kwaliteit binnenkrijgt.

 

Met dank aan Jet Bijen - vacht en huisspecialist