HOTSPOTS

 

Hotspots zijn ontstoken en geïnfecteerde plekken op de huid, die voor een hond zeer ongemakkelijk zijn. Vooral in de warmere jaargetijden kunnen honden hier last van krijgen. De hond zal in verleiding komen om de aangedane plek te likken of te bijten voor verlichting, maar het tegenovergestelde is waar: dit zal de kwaal alleen maar verergeren. Het gebied raakt hierdoor ontstoken en de plekken worden warm, waaraan ze hun naam ‘hotspots’ te danken hebben.

Vervelende insecten en allergenen kunnen de eerste oorzaak zijn van de irritatie bij de hond, en overtollig vocht door bijvoorbeeld regen kan soms de effecten versterken. Heeft een hond eenmaal last van hotspots dan is de weg naar genezing soms lang: een lastig te doorbreken cirkel.

 

De volgende vijf stappen helpen om een hond snel hotspotvrij te krijgen.

 

1.     Verwijder het omringende haar

Knip of scheer het haar rond de aangedane huid voorzichtig weg. De hond kan bang worden of terugdeinzen wanneer het pijnlijke gebied wordt behandeld. Het is raadzaam om een tweede persoon in te schakelen die de hond kan vasthouden en ondersteunen. Eventueel kan professionele hulp worden ingeschakeld.

 

2.     Reinig de plek

Maak het aangedane gebied schoon met een pH-neutraal product, zoals Vetericyn® Plus Alle Dieren Huidverzorging spray. Hiermee helpt u de hond snel van de pijn en het ongemak af.

 

3.     Verzacht de hotspots

Breng na het schoonmaken van het aangedane gebied een gekoeld kompres aan om de plekken te kalmeren en irritatie te verlichten voordat u het aangedane gebied droog dept.

 

4.     Behandel de hotspots

Nadat u de plek met een steriel gaasje voorzichtig droog hebt gedept, kunt u beginnen met de hotspotbehandeling om de hardnekkige irritaties te beschermen en te verzachten. Drie tot vier keer per dag de plek met Vetericyn® Plus Alle Dieren HydroGel spray behandelen zal de huid snel verlichting brengen. Blijf onderwijl toetsen hoe vaak uw hond het gebied likt of krabt.

 

5.     Zorgzaamheid

De genezingstijd van een hotspot duurt meestal enkele dagen tot een paar weken. Ga in de tussentijd door met het reinigen en behandelen van de plek(ken) en controleer het aangedane gebied dagelijks. Als de plek verergert of niet verbetert na een paar dagen -of zeer extreme vormen aanneemt- neem dan contact op met de dierenarts. Een behandeling met antibiotica kan dan noodzakelijk zijn.


Het regelmatig borstelen en baden van uw hond, met name in de zomermaanden, zal helpen om allergenen en irriterende stoffen uit de vacht te verwijderen en de vorming van hotspots zal dan minder snel de kop opsteken.

 


Alle huidverzorgingsproducten van Vetericyn® zijn verkrijgbaar bij Trimsalon De Jordaan

Bron: Info Vetericyn