HEEFT EEN HOND EEN JASJE NODIG?

 

In principe ben ik tegen het aankleden van honden omdat ze een vacht hebben. Meestal biedt een vacht veel betere bescherming tegen de elementen. Een vacht wordt door kleding bovendien minder dicht en een dier kan zelfs oververhit raken. Zolang honden bewegen, blijven de meeste wel warm. Door beweging komt warmte vrij die dankzij een onderhuidse vetlaag en vacht in het lijf wordt gehouden.

 

Toch zijn er uitzonderingen. Soms kunnen honden wel een jasje of kleedje gebruiken als het buiten koud en guur is. Het gaat hierbij om kleine honden, oude honden, honden met een heel dunne (of geen ) vacht en slanke honden met weinig vetreserves (bijv. windhonden).

 

Als honden lang stil zitten, bijvoorbeeld in een bakfiets of op een perron, kunnen ze het koud krijgen en biedt een jasje uitkomst. Oudere honden kunnen last hebben van artrose. De bijbehorende klachten zijn heviger bij koud en vochtig weer, dus ook bij de oudjes kan een jasje helpen. Er zijn daarnaast honden die trager lopen of niet  meer naar buiten willen bij koud  weer. Ook dan kan een jasje ervoor zorgen dat ze meer beweging krijgen en weer de deur uit gaan. Honden met een dubbele vacht worden bij regen zelden nat op de huid, maar als een hond een dunne vacht heeft en de huid nat wordt, koelt hij sneller af.

Voorkom daarom dat de hond nat wordt of maak hem droog na een bui.

 

Rillen is een duidelijk signaal bij honden dat het te koud is en heeft ook een functie. In het lichaam spannen dan veel spieren samen om warmte te produceren. Als een hond rilt, is het fijn om even beschutting te zoeken, naar binnen te gaan, te gaan bewegen of een jasje aan te doen. Als een hond te lang in de kou zit, ontstaat er bovendien 'koude-stress', en net als alle andere stress is dit slecht voor een hond en verzwakt deze de afweer. Dat is ook de reden dat wij mensen 'kou vatten', door afkoeling en koude-stress vermindert onze afweer en kan griep toeslaan.

 

Een jasje voor een hond kan dus, als hij het nodig heeft en erbij is gebaat.

 

Bij deze zelfs op doktersadvies, maar maak er geen modeshow van.

Tekst: Artikel Telegraaf van Peter Hellemans - Dierenarts