TRIMTRAINING (PUPPY'S)

 

Als eigenaar kunt u uw pup thuis voorbereiden op een aantal handelingen die in de trimsalon worden toegepast. Op die manier zal uw pup wennen aan geluiden of aanrakingen waardoor de eerste trimbeurt minder spannend en stressvol zal zijn.

 

·        Even kennismaken

Laat uw pup altijd even ruiken aan de materialen die u gebruikt. Benoem de materialen en de handelingen die u ermee uitvoert. Dat maakt de vachtverzorging voor uw pup voorspelbaar

 

·        Maak er geen spelletje van

Vachtverzorging is geen spelletje, uw pup moet leren zich te gedragen tijdens het trimmen. Zet uw pup op een tafel tijdens het kammen. Op die manier went deze aan de tafel in de trimsalon en leert het verschil tussen spelen op de grond of bank en de vachtverzorging. Sta niet toe dat de pup speels naar de kam of borstel bijt. 

 

·        Laat niet los

Dit is een van de belangrijkste regels bij het wennen van uw pup. 

 

Wanneer uw pup gaat trekken, krabben of piepen terwijl u bijvoorbeeld een poot vasthoudt tijdens het  kammen moet u sterk en consequent zijn. Laat niet los tot uw pup rustig is.  Als u loslaat beloont u het verzet en zal dit blijven. Houdt u vol dan leert uw pup dat het geen zin heeft om zich te verzetten en zal sneller leren dat er niks ernstigs gaat gebeuren. Hoeveel ophef uw pup zal veroorzaken, kan variëren, maar hoe u daarmee omgaat, zal het verschil maken of uw pup in de toekomst kalm en blij is tijdens de verzorging en het trimmen of gefrustreerd en bang is.

 

·        Oefenen en herhalen

De meeste honden vinden het niet prettig wanneer ze worden vastgepakt aan hun poten, oren, staart of kin. Het is dan ook belangrijk uw pup hier zo vroeg mogelijk aan te laten wennen.

 

Alle honden zijn instinctief zeer beschermend als het op hun poten aankomt. Hoe meer u aan de poten van uw pup zit, hoe meer hij hier aan gewend raakt. Doe dit ook gewoon als uw pup naast u ligt. Dit vergemakkelijkt later het kammen en trimmen van de poten en het knippen van de nagels.  

 

Doe hetzelfde met de oren. De meeste honden vinden een oormassage heerlijk, maar pak ze ook vast, kijk in de oren en kam het haar op en onder de oren. Hebt u een tondeuse en/of een föhn in huis, zet deze dan aan als uw pup aan het spelen of aan het eten is, zodat deze gewend raakt aan het geluid. In het begin doet u dit aan het andere eind van de kamer om niet direct te laten schrikken. Naarmate uw pup aan het geluid went, kunt steeds dichter bij komen.

 

Laat uw pup ook wennen aan het vasthouden van het haar onder de kin. Trimmers doen dit namelijk om het hoofd stil te houden als ze het hoofd of rondom de ogen trimmen om te voorkomen dat ze gewond raken door een scherpe schaar of tondeuse.  Geef uw pup ondertussen kleine beloningsnoepjes, zodat hij zijn hoofd minder snel weg trekt en een positieve associatie zal hebben met het vasthouden van de kin. Mocht hij zich gaan verzetten, blaas dan zachtjes in het gezicht om af te leiden. 

 

Leer uw pup zo snel mogelijk om stil te staan. Houd uw hand onder de buik en zeg het woord "Staan". Houd hem in deze positie tot hij een paar seconden stil staat.  Laat hem dan los en vertel hem dat hij braaf is! De meeste pups zullen instinctief gaan liggen als u uw hand onder hun buik plaatst. Hou hem zachtjes, maar stevig vast totdat hij op zijn eigen voeten staat zonder te wiebelen of probeert weg te komen. 

 

·        Wees de baas

Alle bovenstaande regels gelden voor wassen, borstelen en kammen. Wees kalm en vriendelijk, maar ook  consequent. Hoe minder nonsens u accepteert, hoe blijer de hond op de lange termijn zal zijn; zelfverzekerd, comfortabel en rustig.

 

·        Verbale communicatie

Honden zijn gevoelig voor de manier waarop u communiceert. Wees duidelijk en kort. Zeg “Nee” als iets niet mag en “Braaf” als het goed gaat. Ga vooral niet met een hoge stem praten. Hier worden ze opgewonden van en denken dat er iets spannends gaat gebeuren.

 

·        Belonen

In het begin zal dit alles voor uw pup hard werken zijn. Hard werken moet uiteraard beloont worden. Geef een beloningssnack echter niet tussendoor als afleiding om bijvoorbeeld stil te blijven staan. Hiermee leert u uw pup dat verzet wordt beloond. Doet uw pup het goed dan is een beloningssnack, acheraf, natuurlijk helemaal verdiend.

 

·        Afscheid nemen

Elke keer als u uw pup ergens naar toe brengt en moet achterlaten, zoals de trimsalon, dierenarts of pension, maak dan zo min mogelijk ophef en rek het afscheid niet. Wees kalm en zelfverzekerd. Door het afscheid te rekken geef u uw pup juist het gevoel dat er iets ergs met hem gaat gebeuren. Baas relaxt, hond relaxt.

Trimsalon De Jordaan 04-2021