TRAANSTREPEN

  

Bruin- of roodachtige vlekken rond het oog van de hond. Bij sommige honden lijken de traanstrepen zelfs onafgebroken aanwezig te zijn. Gelukkig zijn traanstrepen meestal geen indicatie voor pijn of ander ongemak bij de hond. Het bestrijden is vaak geen bittere noodzaak, maar er ligt dikwijls een esthetische reden aan ten grondslag. Schone ogen, ogen immers toch wat frisser.

 

Het ontstaan van traanstrepen:

Deze strepen zijn het gevolg van overmatig tranen in de traanbuisjes, waardoor er sporen van ijzer op de vacht achterblijven. Droogt dat ijzer op, dan ontstaan dus die roodbruine vlekken op de vacht rond de ogen. Dit proces kan zich dusdanig herhalen dat de vlek op de vacht in omvang blijft toenemen. Soms gaat dit ook gepaard met een wat zurige lucht en vuilophoping in de ooghoeken .

Mogelijke oorzaken:

Traanstrepen kunnen verschillende oorzaken hebben, zowel natuurlijk als allergisch Het raadzaam zijn om mogelijke oorzaken te toetsen en tegen elkaar weg te strepen, zodat de werkelijke oorzaak overblijft.

Geïrriteerd oog door overmatige haargroei

Overmatige haargroei rond het oog kan ervoor zorgen dat het oog geïrriteerd raakt en overtollig gaat tranen. Het trimmen van de vacht kan dan soelaas bieden.

 

●Geïrriteerd oog door ingegroeide wimper

Ook een ingegroeide wimper kan zorgen voor irritatie en overvloedig tranen van het oog. Het raadzaam de dierenarts te laten beoordelen welke én of er een behandeling gestart moet worden.

 

Dieet en water

Een dieet of waterbron met een teveel aan mineralen, kunnen oorzaken zijn van traanstrepen. Bent u onlangs geswitcht van merkvoeding of is er een andere aanpassingen aan het dieet van de hond gedaan, en krijgt de hond niet lang daarna traanstrepen? Dan kan het een met het ander te maken hebben. Switch terug naar het oude dieet.

 

●Allergieën

Niet alleen mensen hebben last van allergieën, honden kunnen dat ook hebben. Roodheid rond de ogen en overmatige traanproductie zijn dan het gevolg.

 

Traanstrepen op natuurlijke manier behandelen

Om traanstrepen te verwijderen zijn twee dingen van belang. Als eerste het schoonmaken van de traanstrepen en ten tweede preventie, om te zorgen dat deze strepen niet meer terugkomen.

 

● Reinigen

Maak er een gewoonte van om ook de vacht rond de ogen van de hond mee te nemen in de dagelijkse verzorgingsroutine. U kunt dit doen met een plantaardige shampoo die op dagelijkse basis gebruikt mag worden, een wattenschijfje met afgekoeld gekookt water of met de speciale vloeibare oogdruppels van Vetericyn oogzorg. Als de vacht rond de ogen vochtig is kunt u met een fijn kammetje het eventueel opgehoopte vuil uit de ooghoeken verwijderen. Doe dit echter wel voorzichtig.

 

● Preventie

Zorg ervoor dat de haren rond de ogen (met name aan de onderkant) niet in de ogen steken. Laat dit eventueel in de trimsalon wegknippen. Behandel de ogen regelmatig met een antimicrobiële ooggel van Vetericyn oogzorg, Deze gel helpt tevens tegen allergieverschijnselen en helpt gevoelige ogen kalmeren.

 

Medische oorzaken

Indien bovenstaande maatregelen niet helpen is er mogelijk een medische oorzaak. Ernstigere aandoeningen die verband kunnen houden met traanstrepen komen minder vaak voor, maar bestaan wel degelijk.

 

●Glaucoom

Een glaucoom is een pijnlijke ophoping van druk in het oog, die zorgt dat overmatige traanproductie een gevolg kan zijn. Neemt de druk zo explosief toe, dan kan dat zelfs leiden tot blindheid. Andere symptomen van een glaucoom zijn: een wazig, troebel oog en een verwijde pupil die nauwelijks vernauwt bij licht.

 

●Infectie

Een oog- of oorinfectie kan tevens zorgen voor overmatige traanproductie. Opvallend is dan vaak dat bij één oog de traanstreep nadrukkelijker aanwezig is (een infectie in een oog of oor).

 

●Littekenvorming

Door littekenvorming rond de ogen kan de traanbuis van de hond (gedeeltelijk) blokkeren. Vaak is dit een neveneffect van een geïrriteerd oog waaraan te vaak is gekrabd.

 

Raadpleeg bij een vermoeden van bovenstaande oorzaken altijd een dierenarts.

 

 

Alle oogverzorgingsproducten van Vetericyn® zijn verkrijgbaar bij Trimsalon De Jordaan