BESCHERMING VOETZOOLTJES

 

De voetzooitjes van een hond hebben veel te verduren. Met name bij extreme temperaturen is het belangrijk dat de pootjes goed beschermd worden.

 

Haren tussen de kussentjes

Het haar tussen de kussentjes van de voetjes werd vroeger standaard weggeschoren in de trimsalons. Tegenwoordig is men tot een ander inzicht gekomen. Deze haren hebben namelijk een belangrijke beschermende functie. Wanneer een hond staat spreiden de kussentjes zich. De huid tussen de kussentjes is echter dun waardoor deze sneller beschadigd raakt. De haren beschermen deze huid. Daarom worden de haren niet meer volledig weggeschoren, maar gelijk met de voetzooltjes geknipt.

 

Zitten er echter klitten tussen de kussentjes dan worden deze uiteraard wel verwijderd.

 

Zomer bescherming

Als de zon schijnt kan het asfalt extreem heet worden. Probeer het lopen op asfalt overdag zoveel mogelijk te vermijden. Loop in ieder geval in de schaduw, maar het liefst op gras. Om verbranding van de voetjes te voorkomen is het verstandig deze in te smeren met een speciale wax voor honden.

 

Winter bescherming

De meeste honden zijn gek op sneeuw. Om ophoping van sneeuw en ijsvorming onder de voetjes te voorkomen is het belangrijk deze in te smeren met een speciale wax voor honden.

 

Spoel bij thuiskomst de pootjes goed af met lauw water zodat het strooizout verwijderd wordt. Hiermee voorkomt u dat de hond dit oplikt en ziek wordt.

 

Gebruik van Vaseline

Vaak wordt er vaseline gebruikt om de pootjes in te smeren. Hoewel vaseline niet giftig is kan een hond er wel ziek van worden. Door het oplikken van de vaseline kan de hond  bijvoorbeeld diarree krijgen.

 

Gebruik het liefst een speciaal voor honden ontwikkelde wax