ZOMERVACHT

Zodra de temperaturen stijgen denkt men vaak ten onrechte dat de hond / kat het, net als wij, te warm hebben. Dit is echter een misverstand. Het lichaam van uw huisdier moet een constante temperatuur houden, tussen de 38 tot 39 graden, afhankelijk van de grootte. Dit geldt zowel in de winter bij temperaturen van 10 graden als zomers bij 25 graden. De vacht van uw huisdier speelt hierbij een belangrijke rol.

 

De functie van de vacht:

De vacht heeft een isolerende werking en houdt uw huisdier in de winter warm en in de zomer koel. Daarnaast werkt de vacht als een soort parasol die de huid beschermd tegen zonverbranding en in het ergste geval huidkanker. Met name licht gepigmenteerde dieren zijn hier gevoelig voor. Ook bij huisdieren met een van nature korte vacht zijn plekken als oren en snuit hier gevoelig voor.

 

Hoe houdt uw huisdier zichzelf koel:

Vaak wordt het hijgen van een hond gezien als gevolg van een te lange (en te warme) vacht. Aangezien een hond niet, zoals wij kan zweten, raakt hij zijn warmte kwijt via zijn ademhaling. De warme uitgeademde lucht wordt verwisseld met de koelere omgevingslucht. Het hijgen is dan ook niet zielig. Katten hijgen minder, maar zoeken vaak een koel plekje op om te liggen.

 

Een andere manier waarop ze zichzelf koel houden is plat op hun buik liggen op een koele ondergrond. Zodra de ondergrond is opgewarmd zoeken ze een nieuwe koelere plek.

 

Hoe kunt u uw huisdier koel houden:

De meeste huisdieren weten zelf het beste waar ze een koel plekje kunnen vinden. Vermijd wandelingen tussen 12:00 uur en 15:00 uur als de zon op zijn heetst is. Ga niet in de volle zon op een terras zitten, maar zorg dat uw hond in de schaduw kan liggen. Ga op deze uren geen inspannende dingen doen zoals trainingen of balspelletjes. Zorg altijd voor voldoende drinkwater. Omdat katten nog weleens op vreemde plekken gaan liggen kijk even extra voordat u een ruimte afsluit en de kat zonder drinkwater insluit.

 

Toch een verzorgde vacht voor uw huisdier:

Uiteraard is het wel van belang dat de vacht van uw huisdier verzorgt en klitvrij is. U kunt uw huisdier dan ook gerust naar de trimsalon brengen. Het advies is echter om altijd een vacht van minimaal

1,5 cm te laten zitten en niet helemaal kort scheren. Het buikje kan wel iets korten omdat dit verkoeling geeft op een koele ondergrond.